‘t Stukske – Sanne Rongen

‘t Stukske – Sanne Ran-Rongen

Ik ben Sanne Ran-Rongen en ik woon sinds kort weer met mijn man en onze twee dochters van zes en twee in Koningslust. Na zo’n tien jaar in Brabant te hebben gewoond, wilde ik weer dichtbij mijn familie gaan wonen. Ik wandel en fiets regelmatig met de kinderen. Gewoon een rondje door het dorp. Of even naar Savelberg om naar de hertjes te gaan kijken. En toen zag ik het: al dat zwerfafval! Des te meer ik erop ging letten, des te kwader werd ik ervan. Maar kwaad worden heeft geen zin, ik denk liever na over de oplossing. Want: wie ruimt dit op? Iedereen denkt dat iemand anders het wel oplost. En dus meldde ik me aan bij Peel en Maas Schoon. Van de gemeente kreeg ik een grijper en handschoenen en sindsdien loop ik regelmatig ‘mijn’ rondje.

We zijn in het dorp met meer dan 10 mensen actief als zwerfafvalrapers. Iedereen heeft zijn eigen stukje Koningslust geadopteerd en houdt dit schoon. Zo neem ik het stuk bij de voetbalclub voor mijn rekening. Dit staat altijd garant voor heel veel Red Bull-blikjes. Met een uurtje ben ik altijd weer klaar en is dit stuk weer netjes schoon. Wat is nou een uurtje van je tijd? Even wat beweging en frisse lucht. Soms neem ik de kinderen ook mee. Die kregen van de gemeente een kinder-hesje en vinden het fantastisch om met de grijper in de weer te zijn. Ik vind het belangrijk om ze mee te geven dat al dat afval op straat niet normaal is. Wist jij dat een blikje minimaal 50 jaar in de natuur blijft liggen? En een plastic petfles zelfs nooit wordt afgebroken? Het is gevaarlijk voor dieren, die het als voedsel zien of erin verstrikt raken. Misschien is het dweilen met de kraan open, zoals veel mensen denken.

Ik hoop van harte dat het probleem ook wordt aangepakt: die hele plastic-industrie, de consumptiecultuur. Wij proberen ons thuis daar ook steeds bewuster van te zijn. Duurzamer wonen, plastic producten vervangen, minder vlees eten, stapje voor stapje.

Gelukkig wordt duurzamer leven steeds minder als oubollig gezien en worden steeds meer mensen zich bewust van de problemen voor ons klimaat. Ik ben ook niet ‘heilig’, maar probeer mijn steentje bij te dragen aan een schoon milieu. Hopelijk maken we samen de wereld een beetje beter.