Natuurpark Vlakbroek nu ook benoemd tot “parel van het platteland”

Natuurpark Vlakbroek nu ook benoemd tot “parel van het platteland”

Nadat Koningslust al de titels: ‘kern met pit’ en ‘mooiste plekje van Peel en Maas’ mocht ontvangen is Natuurpark Vlakbroek nu ook benoemd tot “parel van het platteland”.

Nadat het schapenland in Koningslust werd gebruikt voor het opvangen van overtollig regenwater, toverden de buurtbewoners het gebied om tot een schitterend natuurpark. Tegenwoordig grazen er knuffelbare pony’s in het omheinde groen, maken wandelaars een rondje en zwemmen er vissen in de vijver. Het natuurgebied is nu eigendom van een groep bewoners die samen de Stichting Natuurpark Vlakbroek oprichtten. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers zorgen zij voor het park. In het groen zijn picknickplaatsen, bankjes en een fietsenstalling te vinden. De oevers zijn prachtig en vanaf de steiger (ook geschikt voor minder validen) mag een hengeltje uitgegooid worden. Het park wordt gebruikt om tot rust te komen, om feest te vieren en om elkaar er te ontmoeten. Dat doen ook veel organisaties, die dit burgerinitiatief een erg inspirerend voorbeeld vinden. Natuurpark Vlakbroek won dan ook al allerlei prijzen. Het park is voor iedereen toegankelijk en altijd open en het hele jaar door worden er diverse activiteiten georganiseerd. 

De P10

De P10 is het netwerk van grote plattelandsgemeenten. Zij delen kennis en laten samen de stem van het platteland horen. Jaarlijks reikt de P10 de Henk Aalderink-prijs uit, ter nagedachtenis aan haar oprichter. In 2019 zocht het netwerk met deze prijs naar de Parels op het Platteland. Naast dit boekje bracht de P10 een routekaart ‘Parels op het Platteland’ uit.

Met de 20 inzendingen stelde de P10 een route samen die bezoekers voert langs acht provincies en langs de mooiste parels. Onderstaand zijn beide bestanden ook (gratis) te downloaden als pdf. Men kan een gedrukt exemplaar bestellen tegen een vergoeding van € 5,- via: p10@opsterland.nl

Download

Routekaart ‘Parels van het Platteland’

Routekaart ‘Parels van het Platteland’

Download

Boekje 'Parels van het Platteland'

P10_boekje_Parels 1

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]