Verhuizing school naar De Sprunk Koningslust nadert

Verhuizing school naar De Sprunk Koningslust nadert

De eerste plannen dateren al uit 2015. Maar nu komt de verhuizing van basisschool De Springplank naar gemeenschapshuis De Sprunk in Koningslust dan toch in zicht.

De gemeente Peel en Maas trekt er ruim 750.000 euro voor uit.
Reeds begin 2015 stelde de raad van Peel en Maas vast dat onderwijskoepel Prisma samen met de gemeenschap Koningslust zou gaan werken aan integratie van De Springplank in De Sprunk. Belangrijkste reden was het dalend aantal leerlingen, volgens prognoses zijn dat er in 2030 nog maar 65. Een jaar later werd alvast 550.00 euro gereserveerd uit het potje onderhuisvesting. Weer een jaar later gaf diezelfde raad een krediet van 60 mille zodat het bestuur van De Sprunk en Prisma de plannen verder konden uitwerken.

Betrokkenen hebben sindsdien niet stilgezeten. Er ligt een ontwerp van een architect voor de aan- en verbouw van De Sprunk. Een lokale aannemer gaat de klus klaren. Het bestuur en vrijwilligers van het gemeenschapshuis hebben niet alleen de nodige uren in het project gestoken; het bestuur levert ook een bijdrage van 137.000 euro aan aanpassingen in het dorpshuis. Als alles meezit, is de school bij De Sprunk in de zomer van 2020 klaar. Peel en Maas moet ook nog 25 mille uittrekken voor verplaatsing van een sirenemast. Die staat op de plek van de aanbouw.

Kosten

Ondertussen zijn overal bouwkosten flink toegenomen, ook in Koningslust. Gebleken is dat het aantal vierkante meters voor de school destijds te laag is ingeschat. Al met al is Peel en Maas nu 750.000 euro kwijt. Wat er met het huidige schoolgebouw gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Diverse ideeën daarover in het dorp zijn nog onderwerp van studie. Een van de voorkeuren is een combinatie van wonen en zorg.

Wethouder Wim Hermans (CDA, Onderwijshuisvesting) geeft toe dat bijna vijf jaar tussen eerste plannetjes en uitvoering lang lijkt. Hij prijst de inzet en betrokkenheid van het dorpsoverleg, Prisma, De Sprunk en de school. Daardoor heeft het misschien allemaal wat langer geduurd dan bij inschakeling van een extern bureau, maar nu ligt er wel een plan dat door het hele dorp wordt omarmd. „We behouden zo onderwijs de komende jaren voor Koningslust. Een basisvoorziening, waardoor jonge gezinnen eerder in het dorp blijven. Ook Prisma wil scholen in kleine kernen graag handhaven.”

———

08-11-2019 om 15:29 door John Verstraelen
Afbeelding: Laurens Eggen – Basisschool De Springplank in Koningslust verhuist naar De Sprunk.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

[stat_counter icon=”Defaults-user” icon_size=”32″ icon_color=”#8224e3″ icon_position=”left” counter_title=”Totaal aanmeldingen appartement in basisschool” counter_value=”31″ speed=”4″]

Aanmelden kan nog steeds via onderstaand opgavenformulier

Ja, ik heb interesse in een appartement in het oude basisschoolgebouw.

Met invullen van dit contactformulier ben ik nog tot niets verplicht.

[contact-form-7 id=”490″ title=”Interesse appartement oude basisschoolgebouw te Koningslust”]